No module Published on Offcanvas position
Registratuur töötab E-R 8-18 33 111 33

Oleme usaldusväärsed, inimlikud, tegusad

registratuur kontakt

Õpetav haigla: IVKH atraktiivsus tudengite silmis on viimastel aastatel suurenenud

residendid ivkh​Õpetamine on kliinilise töö lahutamatu osa ning kvaliteedimärk, mis toob meeskonda uusi teadmisi, kogemusi ja noort energiat. Ida-Viru Keskhaigla on residentuuri- ja praktikabaasiks residentidele, arstiteaduskonna tudengitele, õenduse-, hoolduse-, füsioteraapia, bioanalüütika ja radioloogiatehnika tudengitele, aga näiteks ka Viru Jalaväepataljoni rühma parameedikutele. Valdava osa meie meditsiinipersonali hulgas igapäevaselt liikuvatest praktikantidest moodustavad õenduse tudengid, kuid rõõm on tõdeda, et aasta-aastalt on suurenenud ka residentide, arstiõppe praktikantide ja abiarstide arv.

Kui 2019.-2020. õppeaastal tegi valiku IVKH kasuks 6 residenti, siis 2022.-2023. õppeaastal oleme residentuuribaasiks 10 residendile. Eelistatumad valikud residentide hulgas on olnud seni sisehaigused, erakorraline meditsiin, naistehaigused ja infektsioonhaigused. Lisandunud on residendid anestesioloogia, üldkirurgia, ortopeedia, radioloogia ja silmahaiguste erialal. Kõnekas on seegi, et peremeditsiini residentide kõrval on IVKHsse tee leidnud ka erialaresidendid.

Uute erialaspetsialistide liitumine meie meeskonnaga on andnud võimaluse jätkata läbirääkimisi Tartu Ülikooliga IVKH sobivusest eriarstide residentuuri õppekohana uutel erialadel. 2020. aastal tunnustas Tartu Ülikool meid residentuuribaasina anestesioloogia- ja intensiivravi, laborimeditsiini ja neuroloogia erialal. Taotleme IVKH tunnustamist residentuuribaasina psühhiaatria erialal.

Kasvutrendis on ka arstiteaduskonna tudengite arv, kes soovivad IVKHs läbida ühe või mitu 6. kursuse lõpus toimuva kliinilise praktika tsüklit. Kalendriaasta jooksul oleme valmis juhendama kuni 10 praktikanti kõigil kliinilistel erialadel, mis on vajalikud arstiõppe läbimiseks.

Residentide, praktikantide ja abiarstide huvi õppida ja töötada Ida-Viru Keskhaiglas suurenes oluliselt covidi kriitilisematel aastatel 2020–2022. Kriisi algul – 2020. aastal - tuli meile appi 9 arstitudengit, 6 residenti ning 14 õenduse tudengit. Mitmed sellel ajal IVKHs esimese töökogemuse saanud noortest töötavad meie juures õpingute kõrvalt ja suvevaheaegadel praegugi. Aastal 2022 abiarste oli juba 20, sh 7 praktikanti.

Kui varasemalt soovisid IVKHs praktikat läbida valdavalt Ida-Viru maakonnast pärit noored, siis viimasel paaril-kolmel aastal on märgata huvi ka teistest Eesti piirkondadest pärit arstitudengite seas. Tulevasi arste kõnetab võimalus saada oma esimene töökogemus mitmekeelses ja -kultuurses keskkonnas. 2021. aastal arstitudengite seas tehtud küsitluses nimetati IVKH eelisena ka seda, et meie juures on võimalik teha arstipraktikat erialadel, mida teised haiglad ei võimalda.

Alates 2011. aastast võib arstitudeng seaduse kohaselt tervishoiuteenuse osutamisel abiarstina osaleda juba 4. kursuse lõpus. Vastutava arsti juhendamise ja järelevalve all oma pädevuse ja oskuste piires arstikohuseid täites aitab see noortel kinnistada ja rakendada ülikoolis õpitud oskusi ja teadmisi, mõista ja tajuda paremini arsti vastutust juba tudengipõlves ning arendada arstlikku mõtlemist. Noortest kolleegidest on märkimisväärne kasu ka haiglal ja juhendavatel arstidel – lihtsamate ülesannete delegeerimine võimaldab arstide tõhusamat tööajakasutust ning aitab vältida ülekoormust, annab võimaluse oma teadmisi nooremale põlvkonnale edasi pärandada ning läbi õpetamise ka ennast arendada. Kliiniline praktika on tudengi jaoks tähtsaim ja mahukaim kokkupuude arstliku igapäevatööga õpingute ajal. Praktika juhendajatel on vahetu ja suur mõju praktikandi töövõtetele ning hoiakute ja väärtuste kujunemisele. Juhendajaks sobib seetõttu arst, kes soovib ja suudab õpetada, on oma eriala entusiast ning kes on teadlik juhendamisega seotud lisakohustustest ja –vastutusest.

Ehkki enamus praktikantidest siirdub peale õpingute lõppemist tööle mõnda teise haiglasse, on nende valik tulla IVKHsse praktikale või ajutiselt tööle tunnustus haiglale. Oluline on siinkohal hoida meie juures töötanud ja õppinud noortega kontakti ka edaspidi. Veel olulisem on tutvustada IVKHd kaasaegse ja atraktiivse tööandjana neile noortele arstidele ja arstitudengitele, kes alles kavandavad oma tulevikku. 2020. ja 2021. aastal võõrustasime noorpsühhiaatreid, noorkardiolooge ja noorneurolooge talve- ja suveseminaridel IVKHs. 2023. aastal oleme võtnud eesmärgiks korraldada haiglat tutvustavaid väljasõite Tartu Ülikooli arstiteaduskonna erialaringide tudengitele. Esimesena sellest ürituste sarjast ootame veebruaris külla erakorralise meditsiini ringi tudengeid.

Uue suunana on IVKHst kujunenud viimasel paaril aastal oluline praktikabaas välisriigist tulnud arstidele, kes soovivad tõendada oma kvalifikatsiooni vastavust Eestis kehtivatele nõuetele ning peavad selleks läbima arstitöö praktika. Aastatel 2020-2022 läbis meie juures kutse tõendamiseks vajaliku kirurgia, sisemeditsiini ja erakorralise meditsiini praktikatsükli 10 välisriigis arstihariduse omandatud arsti. Teisest kultuuriruumist tulnud kolleegide jaoks on lisaks teoreetiliste ja praktiliste oskuste täiendamisele määrava tähtsusega heatahtlik ja toetav kollektiiv, kes aitab uue elu- ja töökeskkonnaga kohaneda.

Tekst: Tuuli Truupõld, ravitöö korralduse teenistuse administratiivspetsialist

Erakorralise meditsiini osakond, Ilmajaama 12, Ahtme linnaosa, Kohtla-Järve
Ahtme aktiivravikompleks, Ilmajaama 12, Ilmajaama 14, Ahtme linnaosa, Kohtla-Järve
Järve tervisemaja, Ravi 10d, Järve linnaosa, Kohtla-Järve
Taastusravi- ja õendusabikliinik, Ravi 10, Järve linnaosa, Kohtla-Järve
Kiviõli tervisekeskus, Keskpuiestee 36, Kiviõli
Sillamäe tervisekeskus, Kajaka 9, Sillamäe
Torujõe noortekodu (sõltuvusprobleemidega noorukite ravikeskus), Torujõe 3, Järve linnaosa, Kohtla-Järve
IVKH vastuvõtud Narvas, Kerese Keskus, Kosmonaudi 4

Arve rekvisiidid:

SA Ida-Viru Keskhaigla

Reg nr 90003433

KMKR nr EE100863846

Tervise 1, 31025, Kohtla-Järve

Arvelduskontode numbrid:

SEB EE811010220029123013

Swedbank EE722200221019871533

LHV EE32770771003371793